Friday, April 24, 2015

Jumaat 24042015 : Kau Yang Menciptakan Hati Hati Manusia

Rambut Sama Hitam Tapi Hati Lain-lain


Hidup ni memang sesuatu yang kita tak dapat jangkakan. Kadang-kadang kita selalu berharap agar kita selalu dijauhkan daripada perkara-perkara buruk tapi kadang-kadang dugaan datang melanda. Dalam apa-apa keadaan sekalipun memang kita harapkan sesuatu yang terbaik, terutamanya dari segi perhubungan. Semakin luas pergaulan kita, semakin banyak perkara yang dapat kita pelajari. Kita akan jumpa bermacam-macam ragam manusia ni. Terutamanya dengan kecanggihan teknologi pada masa sekarang, kalau kita tak kenal orang tu sangat pun, kita akan berhadapan dengan bermacam-macam ragam. Tambah-tambah dengan adanya facebook, friendster, blog, hi5, tagged dan bermacam-macam lagilah...
Bab kata pepatah....rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Tak semua perkara yang kita anggap baik, orang akan anggap benda tu baik. Pokok pangkalnya semuanya bergantung pada niat kita. Kalau baik niat kita...insyaallah Allah akan redhoi setiap apa yang kita lakukan. Kalau niat kita tu buruk, cik nelly percaya suatu hari nanti tuhan akan tunjuk jua. Kalau kita rasa niat kita tu baik, jangan pedulikan apa orang lain akan cakap.  Kadang-kadang lagi kita melayan benda tu...lagi sakit hati kita dibuatnya. Kadang-kadang berdiam diri tu lebih baik daripada kita marah-marah. Macam dunia blog ni jugaklah. Kadang-kadang kita tulis sesuatu perkara atas pendapat kita, pemikiran kita dan niat kita tu takde lah sampai nak riak atau perasan dengan sesuatu perkara. Tapi mungkin ada yang akan salah faham terhadap kita. Kalau kita tulis sesuatu perkara yang baik ...mungkin orang akan ingat kita nak tunjuk diri kita baik. Kadang-kadang kalau kita berterus terang pasal rasa tak puas hati kita, orang akan kata kita ni macam ni lah..
Bila sesuatu perkara yang buruk terjadi kat diri kita...mungkin kita akan tanya di mana silap kita. Mungkin kita dah berniat baik atas sesuatu perbuatan kita, tapi kita akan jumpa dengan orang yang cuba mengambil kesempatan ke atas diri kita. Masa tu mungkin kita tertanya-tanya di mana silap kita. Sedangkan, kita tak mampu membaca apa yang ada di hati setiap orang. Bila kita bersangka baik dengan seseorang, mungkin orang tu akan membuat sesuatu perkara yang buruk terhadap diri kita. Bagi cik nelly lah kan...lagi banyak kita diuji, lagi Allah sayangkan kita sebab kita akan dapat tau banyak perkara....
Walau apapun yang terjadi, kita teruskanlah perjalanan kita dengan sebaik mungkin.Yang penting niat kita tu baik. Kalau kita rasa kita ada buat silap, perbaikilah diri kita. Sesungguhnya, semua manusia tidak sempurna. Mudah-mudahan, Allah akan berkati setiap perjalanan hidup kita  dan mendapat keberkatan daripadaNya..

Thursday, April 23, 2015

To Be Continuee..


Alhamdulilah, dipetang macam ini cik nelly gagahkan jugak untuk sambung cerita tadi ..


   Tadi ada someone yang cik nelly dah anggap dia abang cik nelly walaupun cik nelly tak dewlah selalu borak. Bagi cik nelly bila cik nelly ada masalah dan dapat someone yang boleh cerita kat dia dah lega rasanya. Atleast walaupun tak selesaikan lagi tapi rasa apa yang ketika ini dapat jugak diluahkan.

  kalau cik nelly baca balik apa yang cik nelly typing tadi, nampak sangat cik nelly macam burukkan family angkat cik nelly. Memang susah nak paham seseorang bila cik nelly jadi pendengar yang baik pun cik nelly tak dapat jugak faham seseorang itu.

  Cik nelly bukan apa, sekarang cik nelly sebenarnya rasa macama mana nak hubungan keluarga tu baik seperti orang lain. Tiada cakap cakap belakang, bagi cik nelly kalau cakap cakap belakang maksudnya seseorang itu tidak puas hati, tapi cik nelly tak amik kisah atau kira kalau orang nak cakap pasal cik nelly tapi macam tak bestlah, cer cakap depan depan tak salah an. Kita kalau nak keluarga yang baik dan nak jadikan contoh why not, betulkan bukan dah salah masih buat salah.

  Bila dah puas nangis cik nelly dah dapat sikit mungkin ini jalan terbaik, tapi keputusan apa biarlah cik nelly merungainya sendiri bukan apa cik nelly apa yang cik nelly rancang takut tak menjadi. Yelah kita merancang tapi dia yang menentukan. Cik nelly harap, cik nelly dapat petunjuk darinya, mengharapkan ini yang terbaik takut apa yang cik nelly buat keputusan ini adalah salah.

  One day bila cik nelly dah dapat apa yang cik nelly rasa ini adalah jalannya. Pasti cik nelly akan share dengan semua ..


#alhamdulilah rasa lega bila dapat bercerita...

Bila Rasa Itu Sedih



Assalammualaikum..

 Hai korang, darimana untuk dimulakan cik nelly pun tak tahu..

  Ketika ini perasaan sedih membuak buak dirasai. Bila fikir apa yang berlaku disekeliling kita memang rasa bagai langit dengan bumi. Entah kenapa terasa ingin jauh dari semua orang. Cik Nelly sekarang bagaikan kosong tidak tahu yang mana hendak dimulakan dulu. Ketika ini hanya mampu menangis sahaja.

  Cik Nelly have problem tak tahu atau cik nelly mungkin tak sedar. Cik nelly tengah berhadapan macam di sekeliling cik nelly ni. Macam mana hendak face tu cik nelly tengah mencari, buat masa sekarang ini cik nelly memilih untuk berdiam diri sahaja.

  kekadang memang cik nelly tak sedar apa yang cik nelly buat. Tapi cik nelly rasa dah cukup jaga perasaan sekeliling cik nelly sampai hati cik nelly tak de orang  jaga tapi cik nelly tak pernah amik kisah, asalkan sekeliling happy cik nelly pun happy. Risiko memang ada tapi berhadapan dengan baik.

  Sedih cik nelly bila cik nelly banyak hati yang cik nelly kena jaga dan bila cik nelly tak dapat jaga hati cik nelly rasa kecewa distu. Bila banyak hati yang kena jaga macam beban yang sangat berat. Tapi hati cik nelly tiada siapa nak jaga. Sedih bila orang ignore kita or kita ni ditengah tengah. 
  Cik Nelly ada hati family nak kena jaga, Hati Family kandung, Family angkat, Family sedara mara dan hati kawan kawan yang mengenali. Macam mana cik nelly nak jaga memang tak mampu, tapi bagi yang tak faham yang cik nelly memiliki 2 keluarga yang perlu jaga. Seronok memang seronok sebab ada 2 family. 
Tapi bila mereka tidak paham, Cik nelly rasa sedih disitu. Sedih teramat sesangat. 

  Cik nelly tahu tuhan tidak menguji seseorang itu kalau dia bukan seorang yang kuat. 

   Cik Nelly adalah seorang anak angkat, perasaan sedih memang ada kenapa bukan keluarga kandung sendiri, tapi cik nelly tak pernah salahkan mereka ada sebab kenapa kita disini semuanya ini semua dan tertulis perjalan hidup cik nelly, Cik nelly bersyukur dengan family sekarang yelah membesarkan kita. 

   Tapi cik nely terkilan bila mereka tidak pernah paham perasaan cik nelly, macam nak face kalau memasing ada keegooan, memasing tidak pernah paham sesuatu situasi. Ya kita ini anak angkat sahaja. Tapi rasa beban bagaikan batu yang besar. Ya sejak arwah papa tak ada memang rasa lain tiada yang guide kita. hanya ditanggung oleh ibu sahaja. Bila semua dah kahwin pilih kasih semestinya ada. Tapi tidak kisah pun kita tahu kita ditahap yang mana. 

  
To be continuee...
tak tahan sebak didada

Tuesday, April 14, 2015

Buku Diagnosis Karya Dr Anwar



Assalammualaikum

Hi Korang ^-^ 

   Hari ini cik nelly nak share satu buku tentang kehidupan kita. Yang mungkin kita tidak sedar akan kelalailan kita selama ini, Cik nelly pun baru sahaja berjinak jinak nak baca buku tentang kehidupan diduniawi ini yang banyak melalai cik nelly.

  "Dunia tak kejam, manusia yang kejam dengan dunia", tipulah cik nelly kalau tak pernah melalui lalui tapi bagi cik nelly mungkin ada yang lebih hebat ujian yang diberi. Insyaallah jaga lah solat jagalah iman, jika kita kurang iman kita tambahkan. Kita kalau ada masalah pikir cara nak solve bukan diam sampai kita serabut tak boleh nak handle.  

 Banyak mintak pandangan dari orang yang lebih dewasa yang boleh tolong kita yang boleh dengar segala masalah kita. Jika kita tolong orang insyaallah kita pun akan tolong kita. Jangan kita buka aib orang sekiranya kita tak nak orang bukak aib kita.

 Korang bacalah buku ini, sedih semestinya. sebab banyak digambarkan tentang kehidupan. Buku ini penulis seorang doktor, mungkin perjalanan dia sebagai seorang doktor.


Sepupu kepada Shamsul Yusoff
(yang kanan sekali adalah penulis dia : Dr Anwar )

Vespa Primavera : Jatuh Hati Dekat Si Dia



Assalammualaikum .....


Hi ^-^

Entry kali ini cik nelly nak cerita pasal VESPA MERAH!, terjatuh hati dengan Si Merah nie,
Bila tengok dah ramai sekarang pakai, terasa pulak nak pakai !

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
  Tapi Mama Bagi ke???
Comfim dengan pasti mama tak bagi kalau saya naik moto !

Katanya perempuan elok nak kereta nampak sopan je!





    Tengok Helmet dia ^-^ cute je,  Tapi harga moto nie boleh tahan jugak!
Abang sepupu pun rupanya nak pakai ! Bolehlah buat team nanti!



Berangan Berangan Sambil Makan Cadbury Free




Monday, April 13, 2015

11 APRIL 2015 : Pertandingan Bowling CLUB TACH (Tabung Anak Cucu Hori)



Assalammualaikum..

Hi ^-^

  plaza63SGBESI, Pertandingan yang dinantikan setiap tahun. Alhamdulilah tahun ini masuk tahun kedua kami menganjurkan. Untuk merapatkan lagi hubungan kita sesama keluarga. Tahniah kepada penaung Club.



AHLI CLUB TACH

 Tahun ini Cik nelly dapat team yang agak kuat tapi tak dapat tewaskan juara bertahan iaitu kumpulan ADDooo




Menang atau kalah adat pemainan, yang penting semuanya tidak balik dengan tangan yang kosong dan kesemuanya alhamdulilah happyyy

Jumpa lah kita Tahun Depan

Insyaallah ...

10 APRIL 2015 :The Final Session Tournament Piala Piala CEO Nepenthes Republik


10 APRIL 2015 12AM Plaza63 Sg.Besi

 Hi ^~^

  Akhirnya habis untuk event group kali ini, Juara yang hebat, semua main semestinya nak memang. Walaupun ke esokkannya event Family pulak ditempat yang sama. Gagahkan diri jugak untuk berikan kerjasama yang baik!

  Cik Nelly tewas dengan Veteran Veteran NR nieh, kita main ke longkang je! HAHAHA

Asalkan semuanya happy!

The Winner Abang Sadoo FENDI
(rezeki nak kahwin)

PIALA JUARA

Perkampungan Pengantin Setapak :Siti Elizad Resepsi 11 April 2015






Assalammualaikum..

Hi ^-^ Uollss  ooo


 Sabtu, 11 April 2015,  8PM, Aaarivaall dekat setapak tempat majlis tersebut. Kepenatan mestilah ada lagi lagi dengan tak cukup tidonya tapi layan kan sahaja sebab nak pergi Majlis tuh.

    Sesampainya dengan kekawan cik nelly, Cik nelly bawak adik sepupu sebab satu kad dua orang sahaja, bukan macam kenduri kahwin biasa sesuka hati kita nak bawa. So dengan majlis protokol kali ini.

  Before this cik nelly pernah je pergi majlis majlis yang formal, so tak ada lah kekok sangat!

Majlis bermula semua lepas azan isyak, Setiba nya kami disana alhamdulilah hujan rahmat. sebaik tak kena hujan begitu juga dengan waktu balik.

  Sangat Fun cuma badan letih so just lepak dengan makanan yang sedia ada sahaja. Cik nelly balik dalam pukul 10.30 macam itu. Ramai lah jugak artis yang ada, tapi semua nya macam orang biasa juga.

Gambar Dari Cik Nelly ^-^


Bersama Adik Ogy Ahamd Daud
(Mak Kyra dalam Teman Lelaki Upahan)





Monday, April 6, 2015

Selamat Pengantin Baru Mr Awak Kat Mana ^-^




Assalammualaikum..

Hi^-^

   Sabtu 04042015, Berakhirlah zaman bujang TAUFIK BATISAH!  lelaki pujaan ramai wanita malaysia! sebab apa? sebab lagu lagu dia dan ke kacakkan dia!

Pilihan hati dia adalah orang singgapore jugak!
Yeahhh! gossip dengan orang lain tapi kahwin dengan orang lain.


From Luv Fans

Selamat Pengantin Baru, Semoga berbahagia hingga ke jannah ..


Aminnn ^-^

MajlisAdikSepupu : Tahniah Nor Amira as a Wifee



Assalammualaikum<<

Alhamdulilah selesai majlis untuk dia, walaupun kecik tapi sempurna tiada sebarang aral melintang yang datang. Perkahwinan  di usia yang muda tidak salah jika sudah sampai masanya. lebih baik bukan?

Persiapan dari awal seminggu dengan pelamin dan kanvas family mulakan. Hari Jumaat (03/04/2015) dah mulai sibuk dengan pemasangan khemah dan pelengkapan peralatan yang perlu.

Alhamdulilah pak cik pak cik memberikan tugasan yang baik kepada anak anak buahnya dengan itu dapat lah sempurnakan majlis dengan begitu baik sekali. Everthing sendiri kecuali makanan untuk tetamu kita amik katering. 

Sampai sekarang penat masih ada, tapi tak apa tolak tepi semuanya asalkan majlis berjalan dengan baik.

Dear Amira
Semoga awak menjadi isteri yang terbaik dan solehah. semoga berbahagia hingga ke Jannah ...

Friday, April 3, 2015

FAST & FURIOUS 7 : PAUL WALKER LAST ACTION !


Assalammualaikum....

Hi^-^

Excited sesangat bila tahu cerita ini nak ditayangkan hari ini, Bila tahu semalam first tayangan kat semua pawagam cik nelly dengan sepantas kilat pergi lah dengan member cik nelly. Kita orang tengok dekat wangsa walk sebab dekat dengan rumah kawan cik nelly sebab kena beli dulu pada petang rabu. Nak dijadikan cerita cik nelly dengan busy closing dan GST!,tapi tolak ketepi sebab cerita ini.

Pada mulanya nak pergi hujung minggu, oleh kerana kawan cik nelly pun excited dan mengajak so ikut sahaja! Fast & Furious 6 cik nelly tengok dengan arwah BF cik nelly. Minat gila dengan aksi dalam cerita ini. Korang pergilah tengok, cik nelly pun nak repeat balik sebab tengok dekat panggung wayang memang lagi real dan best!

Paul Walker in Memory




So cik nelly share sikit sinopsis cerita ini. 

  2 APRIL 2015, Khamis Dalam Film Fast And Furious 7 2015 ini yang menarik perhatian adalah hadirnya aktor yang menggantikan Paul Walker. Telah kita ketahui bersama bahwa Paul Walker meninggal dunia akibat kecelakaan tragis yang dialaminya. Hal tersebut mengharuskan management Furious 7 mencari peran pengganti yang memiliki karakter yang mirip dengan Paul Walker. Lantas seperti apa jalan cerita film Furious 7 ini? berikut sinopsis selengkapnya.

Sinopsis Film Fast And Furious 7 2015


Furious 7 merupakan kelanjutan dari seri sebelumnya yakni Fast & Furious 6. Pada seri sebelumnya dikisahkan Dom (Vin Diesel) berhasil menyelamatkan Ortiz kekasihnya dari tangan Owen Shaw yang diperankan Luke Evans. Akan tetapi keberhasilan Dom tersebut menimbulkan masalah baru. Jason Statham yang merupakan kakak Owen tak terima dengan kekalahan adiknya tersebut, dan ingin balas dendam. Dalam film Furious 7 ini Dom dan Brian juga melaksanakan misi menyelamatkan seorang gadis yang diperankan oleh Michelle Rodriguez. Karena Paul Walker telah meninggal, maka jalan ceritanya pun dibuat Karakter Brian O’Conner juga meninggal. Penasaran dengan kelanjutan cerita Film Furious 7 2015 ini? saksikan saja di bioskop kesayangan anda.
Kecelakaan mobil yang dialami oleh Paul Walker ternyata menimbulkan berbagai dampak. Biaya produksi yang awalnya hanya $200 juta, diprediksi meningkat lebih dari $250 juta. Selain itu, management fast and furious juga harus menunjuk 3 peran pengganti. Peran pengganti pertama adalah kakak Paul, Caleb yang digunakan untuk menggabarkan perwatakan Paul. Peran pengganti kedua adalah adik dari Paul yakni Cody Walker untuk pengambilan bagian mata. Sedangkan peran pengganti terakhir digunakan untuk menampilkan akting Paul Walker. Untuk menciptakan karakter semirip mungkin dengan Paul Walker digunakan tiga buah kamera selain kamera utama.
Itulah Sinopsis Film Fast And Furios 7 2015 serta beberapa fakta dibalik proses pembuatanya. Pesan moral yang terlihat dalam sekuel Fast & Furious ini adalah persaudaraan yang kuat dan tidak memandang ras, suku, warna kulit dan bahasa. Berikut detail dan daftar pemain film Fast And Furious 7 2015.