Thursday, June 25, 2015

21 May 2015 : Day 3 Krabi, Thailand



Assalammualikum

Hi ^-^

    Hari ketiga, untuk hari ini kita pilih untuk main kat land tour sahaja. means tracking and berjalan sahaja.
Land tour korang boleh pilih package jugak, macam kita orang hanya pilih 4 sahaja : Tracking elephant, Hot Stream, Tiger farm and Emerald Pull.

  Trip hari ini seawal kul 8.30 pagi macam biasa, kali ini semua breakfast maggie!. Perjalann bermula ke tiger farm. Dalam pikiran memikirkan adakah kita orang akan bermain dengan HARIMAU! hahaha, rupanya tidak sama sekali. Rupanya dulu tempat itu ada banyak rimau so that why lah diorang letak nama tu.







NEXT!
   Elephant tracking, First time naik gajah! haha naseb baik dapat gajah baik, Satu gajah boleh naik dua orang sahaja, Jauh jugak perjalanan. Macam biasa cik nelly kena Sunburn! Berserah sahaja pada cahaya matahari yang sangat terik!
   Naik gajah selama 45 minit jugak, dia pusing pusing kat situ jew, Macam biasalah kalau jalan dengan gajah mesti berak dia je sahaja lebih, jalan-jalan berak, jalan-jalan berak! Sebaik dia tak "bersin"

Selepas itu kita orang beli pisang dan bagi diorang makan!

Pisang sebakul : 60bht (RM6)





HOT STREAM WATERFALL

HOT STREAM WATER FALL, kat sini ada air panas and air sejuk, Kat sini just walk, Air tak dewlah panas sangat, Macam biasa sahaja. Tapi best lah sebab main hujan. Hujan turun lebat lah jugak!
Berjalan dalam hutan rasanya.


Last Part!

   EMERALD PULL
Okey kat sini cik nelly tak join geng cik nelly untuk mandi sebab cik nelly tersangat. Okey lupa nak bagi tahu yang package kita orang amik termasuk sekali dengan makanan tengahari. Makanan kali ini tersangat teratur memang dia dah susun untuk setiap group. Selepas makan kita orang terus pergi ke Emerald Pull. 
   Masa kat sini tersangat suntuk, Hanya bagi 2 jam sahaja. Korang kena jalan lebih kurang 1800km
Wow! memang kurus kalau hari hari berjalan macam ini. Cik nelly just amik gambar diorang. Bukan apa cik nelly malas nak tukar baju semula. Dah tahu cik nelly akan lambat. hahahhaha


<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>
Aktiviti Malam



Malam ini adalah malam terakhir kami, kami decide untuk cari buah tangan semua dan makan makan makan.
Okey korang kalau pergi krabi jangan lupa makan Banana Pancake Mak Cik Jamilah, Memang yang paling terbaik!
    Cik nelly lebih kurang hari hari jugak lah makan pancake tuh! Memang sangat sedap.
Malam itu lagi sekali kita orang pergi "THAI URUT" tapi pergi kat tempat lain pula.

   Malam itu jugak diorang celebrate birthday cik nelly dan seorang lagi Akak@Abang Shafarin hahaha
Best plus terharu, Diorang beli cupcake kat starbuck semua dan celebrate tepi pantai!



To Be Continuee...


Wednesday, June 24, 2015

20 May 2015 : Day 2 Krabi, Thailand


Assalamualaikum

Hi ^-^

 Seawal pukul 6.45 a.m (waktu thailand) kami dah terjaga, Hari ini pergi 7 island.
Perasaan macam macam ada, Snokling memang first time, naik boat dah banyak kali,
tapi perasaan kat tempat orang rasa biasa sahaja tiada beza pun

  Perjalanaan bermula seawal 0830 a.m breakfast hanya makan biskut sahaja sebab memang tahu nak mandi laut nanti tak boleh nak berenang ^_^

   Kalau korang amik package yang berhadapan dengan hotel kita orang sangat best, dia akan pickup korang dari hotel sampai ke tempat menaiki boat.
 
   Perjalan ke First Island lebih kurang 45 minit

First time naik Boat !
Gambar Wajib


Aonang Island

   Pulau yang pertama Aonang Island, pulau nie kecik sahaja, kita orang berhenti selama 45 minit jugak, Aktiviti bebas. 

  Waktu kitaorang sampai hujan memang sudah menunggu untuk turun. So hujan sekejap semua lari ke Boat.
Tapi waktu kat boat cik nelly memang dah mula rasa mabuk naseb baik ada sediakan air Oren Fresh!


James Bone Island





   Untuk pengetahuan korang ada yang kita orang duduk sahaja dalam boat untuk tengok beberapa pulau yang dalam package.

    Sebelum kami turun satu pulau memang dah lupa hehe, Kita orang diberi masa lebih kurang 30 minit untuk swinmming, Dia pun code & conduct pun memang terbaik sebab layanan dia dan penerangan dia memang jelas, walaupun engilish fail hahaha.

    Kalau korang amik package untuk island kebiasaannya memang dah termasuk untuk makan tengahari sekali so, korang memang dah jimat kat situ. Makanan macama biasa Tomyam tak lari dan ada satu makanan ini dia daripada daging yang dihancur masak bersama kacang peas.






Pulau Ke-6 Phi Phi Island


     Sebelum snockling kita orang pergi tempat yang wajib kena pergi!

Sebab Apa???


Auwww! SEXCYYYY >-<


     Tempat ini memang sangat best, memang ramai sangat sebab kat sini memang spend lebih kurang 1 Hour.
Kat sini jugaklah cik nelly dah start BURN!! memang kulit muka dah start belang belangan dan muka cik nelly dah merah kemerahan!
  
     Kat sini memang amik gambar banyak gila kita orang, peduli apa bukan kenal pun hahaha
Tapi ada jugak yang tengah honey Madu kat sini (Me is Jeless)!!

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

TIME SNOCKLING!!!


  First time snockling, sememangnya tak reti, dan perasaan ingin mencuba sangat takut. Mula mula memang dah cuba memang fail!. So, kak aziam dengan sangat baik hati mengajar cara cara nak snockling. Dia cakap "Bila lagi kau nak snockling kat sini??" ^_^ 
So tak nak menyesal, bersungguh sungguh sehingga lah berjaya!, tapi frusted untuk Kak Ila kita yang tak berjaya tapi usaha ada!

   Tengok kehidupan laut sangat cantik tapi diorang cakap tak cantik mungkin bagi cik nelly yang first time so cantik sahaja.

  Selesai sahaja snockling selama 45minit, kita orang gerak balik ke hotel lebih kurang pukul 0500p.m


Aktiviti Malam 

<<<<<<<<Cari tempat untuk makan malam>>>>>>>>>
 Lepas sahaja maghrib kita dah rasa fresh sebab dapat tido sekejap, sakit jugak badan badan sebab buat aktiviti aktiviti kat laut tuh.




   Malam itu kita sewa motor scooter, then kita orang berjalan sehingga ke kampung sebelah terjumpalah pasar mala diorang, Cik nelly dapat cari kerepek untuk mak cik nelly. Then kita orang baru bermula dengan acara makan malam, sebab semua sudah lapar!, Cik nelly makan makanan kueh teow goreng sahaja sebab dah malam sangat + penat!
   Malam ini kita orang plan nak mengurut "cara thai". Perghhhh, cara penggang memang lembut tapi ganas! tertido lah jugak, Cik nelly biasa mesti gelak gelak kalau orang mengurut. Selesai mengurut kita orang diberi minuman teh hijau so sangat fresh!

#urut thai : 250bht


To Be Continue >>>
   





                







Friday, June 19, 2015

19 MAY 2015 : DAY 1 Trip to Krabi, Thailand

Assalammualaikum..

Hi Korang ^_^


Hari ini baru dapat updated blog, disebabkan ada sifat sifat malas so hampir sebulan baru dapat updated!

First time trip ke luar negara, planning dari bulan Feb dengan budak budak office, alhamdulilah hanya 6 orang dapat ikut! So Excited terlebih ^_^


  • Kak Aziam  - Team Admin
  • Adam - Team Admin
  • Shah - Team Softline
  • Ila - Team IT
  • Amira - Team Construction
  • ME (nelly) - Team Finance


  Seawal pukul 7 pagi cik nelly bangun sebab ada barang tak packing lagi, biasalah perempuankan ada sahaja barang yang nak bawak. Actually dari malam sebelumnya dah packing tapi pagi ini cik nelly still kemas lagi.
  Janji dengan budak office pukul 12.30 dekat KLIA Transit Tasik Selatan. Awal jugak cik nelly sampai dalam kul 11.30 a.m (Excited) ^_^


 Seawal Jam 1 tengahari kami memulakan perjalanan ke KLIA2, dari transit KLIA BTS hanya 5 orang, sebab yang Adam pergi straight ke sana. Setiba sana kita orang print out ticket flight dulu.



Flight Jam 1536 tapi delay sampai pukul 1730

    Selepas dah selesai semua. kita orang terus cari makan sebab lapar giler. Sebab perjalanan tak jauh sangat just untuk alas perut. 
    Selepas kita orang makan kita terus pergi pintu Gate A21 tak silap, hehe. Waktu checking bag boleh pulak penyembur ketiak and lotion cik nelly tak boleh bawak dalam flight. Tahu tak baru beli dan belum guna lagi frusted giler, bercuti punya pasal hanya mampu tersenyum sahaja!

Tip untuk naik flight
  1. Korang kena packing toiletroes dalam satu bag taw atleast tak dewlah korang nya barang yang lain boleh nampak nanti malu ^_^
  2. Korang pastikan cecair tidak boleh lebih 100ml untuk bawak ke kapal terbang, Kalau melebihi jawabnya korang senyum sahaja lah.( teringat zaman sekolah bila bawak barang terlarang kena rampas) hahaha  




Ready to terbang ke awan!

Alhamdulilah kami arrived pada masa 7.30 malam (waktu malaysia 8.00 malam)

Sampai di Airport  Krabi,Thailand. Kami terus cari package untuk transport ke Hotel Baan Pullaoun



Satu van boleh muat 15 orang tapi hanya kita orang sahaja
Transport pergi ke hotel selama 45 minit hanya 900bath (RM90)


Hotel memang kak aziam dah book waktu kat malaysia
4H3M seorang RM 180.30 sahaja
  • Ada wifi (wajib & penting)
  • Bath Tab
  • Tv (Siaran Thailand)
  • Peti sejuk (Hari hari refiel air mineral water)
  • Seterika





 Sampai sahaja hotel kita orang rehat sekejap kat hotel kita orang just planning untuk round malam ini untuk cari package island tour and land tour

Island tour kita orang dapat package banyak lah jugak. korang kena pandai pilih sebab kat tepi jalan jalan ada banyak package yang boleh korang pilih harga dia pun masih mampu

dan akhir sekali sebelum untuk berehat kita orang pergi makan malam



 To Be Continue next updated............